Informatie over Javea


Gebied: Costa Blanca - Spanje - Bevolking: 27.681 (2015) -  Regio: La Marina Alta

Geografische beschrijving

De gemeente Javea ligt in het gebied, in de vorm van een halve maan, tussen Kaap San Antonio en Kaap La Nao. De totale oppervlakte bedraagt 68.4 km2.
De geografische coördinaten zijn 38º 47' 40'' Noord en 0º 9' 90'' Oost.

De totale lengte van de gevarieerde kust van Javea bedraagt 25 km.
Javea ligt in een bergachtig gebied. Het vlakke gedeelte bestaat uit dichtgeslibte waterdepo´s, vruchtbaar land dat zeer geschikt is voor het verbouwen van druiven, amandelen, olijven en sinaasappels. De bergachtige gebieden zijn bedekt door uitgestrekte bossen met pijnbomen.

Klimaat

Evenals de rest van de Costa Blanca, heeft Javea een mild klimaat. De berg Montgó beschermt het stadje tegen de kou in de winter en de bries uit het oosten zorgt ervoor dat de zomers niet zo heet zijn.
De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 16.5ºC.

De gemiddelde temperaturen, gedurende het hele jaar in graden Celcius, zijn als volgt:

Januari 12º April 16º Juli 26º Oktober 19º
Februari 11º Mei 18º Augustus 27º November 15º
Maart 13º Juni 22º September 23º December 13º

De historische stadskern

Gelegen tussen de Kaap San Antonio en Kaap La Nao, is Javea één van de belangrijkste toeristische bestemmingen aan de Costa Blanca. In de historische stadskern, die 2 km van de kust verwijderd is, vindt men prachtige architectonische monumenten, zoals de vestingskerk van San Bartolomé, gelegen in het midden van het oude stadje.
Eén van de belangrijkste attracties van dit gebeid is de kustlijn. Niet minder dan twintig km. zand- en stenenstrandjes, afgewisseld door gebergten, die in zee uitlopen met grotten, waar een groot aantal watersporten mogelijk zijn.

Stranden / Kustlijn

Van de Kaap San Antonio tot aan het schilderachtige strandje Granadella, is Javea een perfect voorbeeld van de gevarieerde kust die de Costa Blanca te bieden heeft. Zeilen, duiken of simpel wat zwemmen zijn hier unieke ervaringen. In het noorden biedt de kust de mogelijkheid om te gaan duiken in de diepte van het natuurreservaat van Kaap San Antonio. In de haven kunt u boten huren en zeillessen volgen. In de zomer kunt u met een zeilboot de kust afvaren richting Denia. De rotsachtige kust met kristal helder water, ten zuiden van de haven, is de perfekte plaats om te gaan duiken, terwijl het zandstrand, verder naar het zuiden ideaal is om lekker te zwemmen en van de zon te genieten. Tevens kan men hier windsurfen en waterfietsen huren. De kust wordt nog mooier en natuurlijker tussen de kapen van San Martín en La Nao. Tussen de eilanden Portichol en Descubridor ligt een prachtige duikgebied. Deze kustlijn eindigt met het gouden zand en het heldere water van het attraktieve Granadella, zeer geliefd bij strandgangers. Meerdere duikscholen, een golfbaan en meer dan voldoende villa´s en appartementen om te huren, bars, restaurants en veel vrijetijds bestedingen maken dit toeristische gebied zo geliefd bij zovele mensen.

Vishaven en jachthaven

Javea´s eerste haven en pier werden gebouwd in 1871. Hier werden veel produkten verhandeld, maar het belangrijkste waren de rozijnen voor de export. Deze handel, die gedurende de jaren steeds belangrijker werd, heeft bijgedragen tot de vestiging van officiele instellingen, zoals een douane kantoor, een bureau voor hygienische controle en een koopvaardij vloot. De crisis in de rozijnen handel, aan het eind van de 19e eeuw, hadden een negatieve impact op de haven en verminderden haar activiteiten tot alleen vishaven. De toeristische opleving in de jaren 60 van de vorige eeuw brachten echter de ontwikkeling van de huidige jachthaven met zich mee.

Vishaven

Tegenwoordig bestaat de vissersvloot van Javea uit 20 schepen, die als volgt zijn verdeeld:

  • 7 schepen met sleepnet
  • 6 voor kleinere visactiviteiten
  • 5 voor de vangst van sardines en anchovis en nog 2 voor de vangst van tonijn.

Tegen het vallen van de avond vindt de visveiling plaats in een speciaal hiervoor gebouwde veilinghal.

Jachthaven

De jachthaven is als volgt te verdelen:
Ongeveer 120 aanlegplaatsen, met een plek om de schepen te water te laten, afval verwerking en tevens veel mogelijkheden voor het beoefenen van watersporten.
De "Club Nautico", gebouwd in 1963, gelegen in het centrum van de haven tegenover de ingang van de haven met 352 aanlegplaatsen en een diepgang van 2-8, met water- en electriciteitsvoorziening, een kraan om de schepen in en uit het water halen, een werkplaats, een zeilschool en boeien. De geografische coördinaten zijn: 38º 48 ' 00 N - 00º 11 ' 02 E.

La Paella

Gezond, divers met veel verschillende smaken. Rijst is één van het meest gegeten voedsel ter wereld en ontbreekt ook in de Spaanse keuken niet. Het is geen toeval, dat Spanje het 2e land van Europa is op het gebied van rijst produktie. In Spaanse restaurants vindt men een grote variëteit aan rijst gerechten. De beroemde paella is hier slechts één voorbeeld van.

Feesten in de provincie Valencia

Vuur, muziek, licht en kleur...

In ieder dorje en stad van de provincie Valencia worden gedurende het gehele jaar feesten gevierd, die dankzij hun grote aantal deelnemers, kleurenpracht en eigen karakter een lust voor het oog zijn.

Het zijn stuk voor stuk eerste graads culturele toeristische atrakties met een grote verscheidenheid aan religieuze, populaire en historische themas. Onder de meer dan 1000 verschillende feesten die worden gevierd, springen enkele eruit vanwege de traditionele achtergrond, het grote aantal deelnemers en de vele aandacht van de media.

Feesten

  • 5 Januari: Intocht van de drie koningen
  • 27 April - 3 Mei: Jesús el Nazareno
  • Juni: Internationaal festival
  • 10 - 24 Juni: Fogueres de San Juan (Johannes de Doper (Eén van de belangrijkste feesten van Javea)
  • 2e helft van Juli: Moros y Cristianos (Moren en Christenen)
  • 1 - 8 September: Nuestra Señora de Loreto
  • 13 December: Processie naar de Ermita

Vuur, vuurwerk, muziek, kleur, uitvoeringen en shows zijn de altijd terugkerende elementen van de feesten in de provincie Valencia. Feesten die op straat gevierd worden, door zowel de inwoners als de toeristen en daarmee een grote bijdrage leveren aan het sociale gebeuren.

Welkom bij de Golfclub van Javea

Deze korte beschrijving van Javea zou niet volledig zijn als de golfsport niet aan bod zou komen. Een golfbaan waar golfers hun sport kunnen beoefenen en tegelijkertijd van de prachtige omgeving kunnen genieten. Om aan deze behoefte te voldoen werd de "Club de Golf Javea" aangelegd, een 9 wholes golfbaan, S.S. 72, met 2 putting greens, een driving range, 2 tennisbanen en een groot zwembad.

De golfbaan biedt de speler een prachtig uitzicht en de greens zijn goed beschermd door bunkers.

Naast de golfbaan ligt een groot, goed ingericht clubhuis, met een bar, een winkel waar men golfbenodigdheden kan aanschaffen, een televisiehoek, een ruimte om te kaarten en kleedkamers.